CNLR > Proiecte şi programe > 2014: Euriade - Proiectul internaţional Youth in Dialogue

2014: Euriade - Proiectul internaţional Youth in Dialogue

În perioada 22-29 Noiembrie 2014, elevii Matei Miruna,Gavrilaş Alexandru, din clasa a XI G, Niculae Ariana din X E şi Mic Eliza din clasa a X a G au participat alături de doamna profesoară Singiorzan Simona la proiectul internaţional Youth in Dialogue în Herzogenrath (Germania) / Kerkrade(Olanda)din cadrul festivalului Euriade.Scopul principal al proiectului este ca anual, pentru o săptămână, tineri cu vârstele de 16-18 ani să ia parte la deferite activităţi centrate pe ideea de „Eu şi tu-pe drumul spre celălalt". Eleva Mic Eliza din clasa a X a G povesteşte pe scurt cum a simţit ea această experienţă.  

                                                                                                                                                       prof. Simona Sîngiorzan

Pe versuri de ABBA...

Încă un pic, răbdare. Uite un Aldi! Înseamnă că... DA! Am ajuns! E Rolduc!E castelul! Aici vom sta şi aici o vom întâlni pe ea, pe regină.
Am ajuns, şi căprioarele din vecini îşi dezvăluiau ochii mari, sticloşi şi priveau curioase prin gard.

Întâi l-am cunoscut pe Werner, prof. Dr Werner Jansen,  unul dintre organizatorii festivalului  „Euriade", dar şi un poet remarcabil. Va fi un dialog... amintea el în fiecare zi, cu fiecare ocazie.  Într-adevăr, totul a fost un dialog până la urmă, expoziţia de pictură, întâlnirea cu regina, micul dejun cu cei din Surinami şi „I" şi „mafia" de la ora 23:00 în holul castelului; toate au fost un dialog... încă neîntrerupt!

Încă un pic şi ne întâmpină cei din Surinami şi Austria (după accent aş fi zis că erau americani). Era prima zi, primele ore, primul eveniment: expoziţia de pictură, primul dialog. Poezie, pictură, acorduri de baladă porumbesciană pe graniţa Olandei şi Germaniei; purtam conversaţia ascultându-ne privirile din picturi.

A doua zi, aflăm unde stăm.  Ne dezmorţim, o plimbare prin văile şi grădinile domnului Rochester din „Jane Eyre" (cum îmi plăcea mie să cred) şi întoarcerea la conacul său, castelul, cu 200 de ani mai vechi decât  Charlotte Bronte ; plimbarea se prelungeşte în chansonete spaniole şi se încheie cu coloana sonoră din „Piraţii din Caraibe" cu pizzicato de violoncel şi solo de clarinet, interpretate de orchestra de tineret din Solingen. Concertul s-a terminat. Ei se ridică în picioare, privirile sunt aţintite spre scaunul din mijloc, din faţa scenei. Dirijorul păşeşte pe prima treaptă. Se aud palmele lovite zgomotos una de alta. Acum şi noi eram în picioare.

A treia zi : VIN NEMŢII!! VIN OLANDEZII!! VIN BELGIENII!!

Colegii de cameră au sosit  la micul dejun. N-am apucat să mă bag în seamă de bună voie şi să fac cunoştinţă ,că am şi fost împărţiţi pe grupe. Am avut un dialog despre...ei bine, despre dialog. Ne-am dat seama că indiferent de unde venim, de cultura din care facem parte, de limba pe care o vorbim, cu toţii aveam acelaşi scop: să profităm la maxim de acea săptămână, să facem proiecte, să o cunoştem pe ea, să îi înnebunim cu întrebări pe  primarii din Aachen, Kerkrade, Herzogenrath şi pe guvernatorul de la Maastricht, şi, bineînţeles că nu în ultimul rând, să ne distrăm!

A patra zi: „Huuu! See that girl! Watch that scene, digging the dancing queen!"

Am întâlnit-o pe ea, regina Silvia a Suediei, pe „The Dancing Queen"!  A intrat în sală acompaniată de chitara şi vocile noastre, pe versurile trupei ABBA. I-am pus întrebări, i-am oferit cadouri şi i-am păstrat amprenta lăsată în palmă în urma strângeri de mână. Atunci a primit oficial placheta "Martin Buber", dar distincţia o câştigase demult...

Ultimele trei zile s-au scurs pe la guvernamentul din Maastricht, la târgul de Crăciun din Aachen şi prin castelul Rolduc. Am avut un ultim concert, un ultim discurs, un ultim "Mafia", un ultim "I", ultimele îmbrăţişări înainte să luăm taxi-ul spre gară.

Euriade 2014 s-a încheiat pentru noi, dar dialogul continuă...

                                                                                                                                      Mic Eliza, eleva clasa a X-a G

Album foto
 

19.12.2014 Florentina Danci.