CNLR > Proiecte şi programe > 2017- Concursul Național Euroșcoala - Rolul patrimoniului românesc în consolidarea identităţii

2017- Concursul Național Euroșcoala - Rolul patrimoniului românesc în consolidarea identităţii

Biroul de Informare al Parlamentului European în România şi Ministerul Educaţiei Naţionale invită toate unităţile de învăţământ liceal să participe la ediţia 2017-2018 a concursului „Euroscola", ediţie care se va desfăşura sub titlul generic „Rolul patrimoniului românesc în consolidarea identităţii europene".

La începutul anului 2017, reprezentanții Parlamentului European și ai Consiliului Uniunii Europene au ajuns la un acord provizoriu cu privire la decizia de proclamare a anului 2018 drept „Anul european al patrimoniului cultural".

Patrimoniul cultural include vestigii ale trecutului care îmbracă forme și aspecte variate. Printre acestea se numără monumente, situri, tradiții, cunoștințe și forme de expresie ale creativității umane transmise de la o generație la alta, precum și colecții păstrate și gestionate în muzee, biblioteci și arhive.

Scopul acestei inițiative este de a aduce mai puternic în centrul atenției istoria și valorile europene și de a întări sentimentul existenței unei identități europene. Principalele obiective ale inițiativei sunt: promovarea diversității culturale, a dialogului intercultural și a coeziunii sociale; sublinierea contribuției economice a patrimoniului în sectoarele creative și culturale, precum și la dezvoltarea locală și regională; reliefarea rolului patrimoniului cultural în relațiile externe ale Uniunii, inclusiv sub aspectul prevenirii conflictelor, al reconcilierii post-conflict și al refacerii elementelor distruse ale patrimoniului cultural.

În același timp, inițiativa atrage atenția asupra posibilităților oferite de patrimoniul nostru cultural, precum și asupra provocărilor cu care acesta se confruntă, putând fi enumerate aici impactul trecerii la era digitală, presiunile fizice și de mediu asupra siturilor de patrimoniu și traficul ilicit cu bunuri culturale.

 

Colegiul Național "Liviu Rebreanu" din Bistrița, va participa în perioada iunie - octombrie 2017 la această competiție cu un grup de aproximativ 24 de elevi, coordonați de profesorii Loredana Zbînca și Claudiu Șular, cu proiectul - "Ansamblul "Sugălete" - simbol al Bistriței de ieri și de azi". Lansarea acestui proiect va avea loc joi, 15 iunie 2017, ora 12:00, în Sala de festivități a Colegiului Național "Liviu Rebreanu".

Cu această ocazie, elevii vor prezenta obiectivele acestui proiect, așteptările și strategia lor în privința derulării acestui proiect.

Vă așteptăm cu drag!

Elevi CNLR BISTRIȚA participanți la proiectul EUROȘCOALA

15.6.2017 Florentina Danci.