CNLR > Proiecte şi programe > Proiecte catedra de biologie > 2014, 31 ianuarie: Viaţa are prioritate. Împreună pentru comunitate

2014, 31 ianuarie: Viaţa are prioritate. Împreună pentru comunitate

In perioada 30-31 ianuarie 2014, s-a desfasurat la Colegiul National „Liviu Rebreanu" Bistrita cursul de prim ajutor in incidente cotidiene „Viata are prioritate. Impreuna pentru comunitate", curs adresat elevilor si profesorilor colegiului, cat si celor ai Liceului Crestin Logos din Bistrita. Cursul a fost sustinut de dr Eugenia Muresan, medic rezident medicina de urgenta in cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Cluj si asistent principal Simona Tintelecan din partea Unitatii Primiri Urgente a Spitalului Judetean de Urgenta Bistrita-Nasaud, initiatorii proiectului fiind catedra de biologie a CNLR prin doamnelor profesoare Liana Tirau si Campan Felicia, alaturi de dr Eugenia Muresan, fost rebrenist vreme de 12 ani. Au mai fost implicati in organizarea evenimentului prof. Andreea Chis - director educativ CNLR, Robert Angyalosi  - profesor CNLR si Monica Buboly - responsabil Inspectoratul Scolar Judetean BN.

Merita remarcat interesul elevilor pentru aceasta activitate, participarea acestora fiind una considerabila dat fiind ca actiunea s-a desfasurat in pragul vacantei inter-semestriale.

Potrivit organizatorilor, acest proiect a fost realizat prin contributia voluntara a celor implicati (atat lectori, cat si organizatori), o a doua etapa a proiectului vizand colaborarea cu Liceul Tehnologic „Liviu Rebreanu" Maieru si organizarea unui curs similar in cadrul programului „Scoala Altfel" din luna aprilie a acestui an.

Cursul a fost structurat sub forma unei prezentari teoretice a notiunilor de baza vizand acordarea primului ajutor (siguranta salvatorului, identificarea persoanelor aflate intr-o situatie critica, alertarea serviciilor medicale si acordarea suportului vital de baza celor aflati in stop cardio-respiratorul), urmat de un workshop practic unde elevii au putut exersa pe manechin efectuarea compresiunilor toracice externe si a respiratiilor artificiale.

„Responsabilitatea primul ajutor apartine fiecaruia dintre noi. Nepasarea fata de un strain aflat intr-o situatie critica poate insemna lipsa de reactie atunci cand cineva apropiat noua va avea nevoie de un ajutor promt. Cunostiintele teoretice, oricat ar fi de bogate, nu sunt suficiente in astfel de situatii stresante, e nevoie de exercitiu. Ne dorim sa formam tineri responsabili vis-a-vis de ceilalti membrii ai comunitatilor din care fac parte, atat din punct de vedere al urgentelor medicale dar nu numai. Din perspectiva mea, alegerea Colegiului Rebreanu pentru acest proiect pilot este una fireasca, dat fiind faptul ca formarea mea ca om a fost puternic influentata de profesorii acestei scoli si ca atitudinea rebrenista a insemnat dintotdeauna altrusim si implicare. Speram ca in viitorul apropiat sa putem accesa o linie de finantare pentru a putea multiplica acest curs in randul cat mai multor scoli din judet." - dr. Eugenia Muresan. 

Lectia de prim ajutor

7.5.2021 Florentina Danci.