CNLR> Elevi > Educativ > Educativ Articole din anii școlari precedenți > 2018, septembrie: Caravana: Experimentează Chimia!

2018, septembrie: Caravana: Experimentează Chimia!

Caravana: Experimentează Chimia!
Despre cristale colorate și praf de stele - Petrușca Sergiu


      Caravana „Experimentează Chimia" este un proiect conceput de patru elevi ai Colegiului Național „Liviu Rebreanu" din Bistrița, îndrumați atent de doamna profesoară Sărmășan Adina. Menită a oferi copiilor din mediul rural o dovadă că această știință este fascinantă, cât și un impuls de a studia cu drag chimia la clasă, caravana a ajuns pe data de 24 septembrie 2018 în clasele a 7-a din Telciu și Maieru. Cu zâmbetele pe buze, dar și cu un entuziasm în a lua parte la setul de experimente chimice, 57 de elevi au fost nu doar spectatori, ci și membri ai caravanei noastre.
      Și totuși, ce s-a întâmplat în cadrul activității? După cum spune și numele, copiii au „experimentat chimia", luând parte la experimentele propuse de trei olimpici la chimie: Doce Teodora (XI D), Petrușca Sergiu (XII A) și Șerban Maria (X C). Alături de Reu Teodora (XII B), pentru că e nevoie de un matematician în spatele aparatului de fotografiat, am surprins momente magice. Din puțin iod și aluminiu, spre surpinderea copiilor, s-a format un bogat fum violet, cu scântei argintii. Cu sucul de varză roșie am observat cum natura indică foarte ușor cât de acid sau cât de bazic poate fi solul. Metalele, cunoscute în mare parte de elevi, au format compuși cu nuanțe deosebite, în eprubetele acestora. Despre densități, în relație cu fenomenele meteorologice, experimente cu sticle cu apă caldă și apă rece au clarificat cunoștințele copiilor. Folosind imaginația, am recolorat petele negre din picturile lui Van Gogh în galbenul intens al acestora, în sticlăria de lângă noi. Ca suvenir, printr-o reacție chimică relativ simplă, am oferit participanților amprenta lor, marcată în galbenul sau violetul iodului. Și dacă tot veni vorba de „investigații", nu a lipsit cerneala invizibilă, cu care am marcat finalul experimentelor, scriind numele proiectului: „Caravana: Experimentează Chimia!".
      În urma acestor ore, din chestionarele finale am desprins câteva idei importante legate de ce și cum doresc elevii să fie ora de chimie. Din cei 57 de copii, 42 au scris, spre evidenta încântare a caravanei, că vor ca studiul chimie să fie însoțit adesea de experimente. Cu alte cuvinte, partea practică este esențială pentru ca cineva să înțeleagă o știință, indiferent care ar fi aceasta. Alți 8 au menționat că laboratoarele ar trebui să fie dotate corespunzător, iar unul a declarat că ar dori chiar „4-6 ore de chimie pe săptămână". Întrebați ce activitate ar propune ei la clasă, majoritatea au răspuns cu un experiment prezentat anterior, dar au fost și 5 persoane cu idei originale și foarte ușor de aplicat. Dacă am reușit să stârnim interesul celor de a 7-a pentru anii de chimie care urmează, doar timpul ne va putea spune. Deocamdată, caravana și-a încheiat prima ediție cu succes, din prisma fericirii celor mici, și caută alte experimente simpatice pentru a își pune din nou roțile în mișcare.

ALBUM FOTO

16.9.2022 Alina Cret.

Pagini anexe

Mai mult

Citește selecția Press Enter to Read Page Content Out Loud