Acest proiect a fost finantat cu sprijinul Comisiei Europene. Aceste comunicari reflecta numai punctul de vedere al autorului, iar Comisia nu este responsabila de utilizarea informatiilor continute de aceste comunicari.
Ultima mobilitate din cadrul proiectului Erasmus+ - UNESCO Heritage - a avut loc în perioada 15-22 mai 2016, în Aveiro, Portugalia. Echipa Colegiului Național Liviu Rebreanu - Bistrița a fost reprezentată de prof. coordonator Dalia Chira și prof. Constantin Rus, împreună cu elevii Miruna Vlad, XG, Oana Oltean, XC, Vlad Arotăritei, XG și Tudor Ivașcu, XA. La sosire au fost întâmpinați de profesori, parteneri în proiect și familiile-gazdă, nerăbdătoare să audă primele impresii despre Portugalia și povești de pe drum.
Încă din prima zi, elevii si profesorii au făcut cunoștiintă cu școlile moderne și luminoase ale Agrupamento de Escolas Dr. Mario Sacramento din Aveiro, întâmpinați de gazdele entuziaste să le prezinte educația și cultura portugheze. Workshop-urile au inclus realizarea unor prezentări power point despre patrimoniul tangibil portughez și o lectie electronică ușor accesibilă despre organizația UNESCO. O activitate foarte plăcută și inedită, în același timp, a fost lunga plimbare pe malul Oceanului Antlantic, Aveiro fiind un oraș de o frumusețe care inspiră calm și relaxare, cu nisipul alb al plajelor și casele viu colorate, acoperite de tradiționala faianță pictată în diverse modele.
Următoarele zile au fost dedicate sesiunilor de lucru ale profesorilor din cele șapte țări partenere (Romania- coordonator, Italia, Croația, Cehia, Turcia, Grecia și Portugalia) în scopul finalizării unei curricule transdisciplinare europene: European identity, part of world heritage, ca produs intelectual în urma derulării proiectului UNESCO Heritage. De asemenea, s-au organizat excursii de studiu prin orașele Portugaliei, de la pitorescul Porto cu renumitul vin portughez, Lisabona, cu străzi elegante și clădiri impunătoare pâna la Coimbra, primul oraș universitar al Portugaliei, loc al meditației și leagăn al educației. Fiecare dintre cele trei orașe impune respect prin monumentele UNESCO impresionante.
Din patrimoniul UNESCO al Portugaliei, au fost vizitate: în Porto: Catedrala, Gara Sao Bento, Pivnițele Calem, pe malul râului Douro, Palatul Bursei și Podul D. Luis; în Lisabona: Mănăstirea Jeronimos și Turnul Belem; în Coimbra: Universitatea din Coimbra.
Un bun prilej de diseminare a activităților și modelelor de bune practici în cadrul proiectului l-a constituit simpozionul internațional găzduit de școala din Aveiro în cadrul căruia atât elevii, cât și profesorii au susținut prezentări și eseuri . Toate materialele au fost incluse intr-un jurnal în format electronic și tipărit. La simpozion au participat invitați de seamă, printre care profesori universitari și presedinți ai organizațiilor UNESCO portugheze. În pauzele simpozionului elevii portughezi au surprins oaspetii cu o varietate de dulciuri tradiționale din Aveiro pregătite de familiile gazdă.
Ziua despărtirii a fost marcată de cea mai veselă petrecere de rămas-bun, în care fiecare dintre cele șapte țări partenere au prezentat jocuri tradiționale, dintre cele mai diverse și amuzante. Toți partenerii din proiect au fost surprinși de o demonstrație de dansuri populare portugheze, la care au fost invitați să se alăture.
Săptămana petrecută impreună s-a scurs incredibil de repede, iar despărtirea de noii prieteni s-a dovedit cea mai grea, dar cu speranța unor viitoare proiecte impreună, la fel de reușite.
Proiectul Erasmus+ UNESCO heritage se va finaliza in luna august 2016.....
PREZENTARE PPT - VIZITA DE LUCRU ÎN PORTUGALIA
Pagini anexe
Mai mult